Příze Mouline a Norma

Vyšívací příze Mouline a NORMA

Čistě bavlněná příze vhodná k ručnímu vyšívání. Já z nich vyrábím střapcové šperky, hlavně náušnice. Tato bavlnka se skládá z 6 snadno oddělitelných vláken. Já je nedělím. Vyrábí je česká firma, Niťárna Česká Třebová s.r.o.

V návinu je 8m. Vzhledem k materiálu 100% bavlna, je stálost při praní do 90°C. Samozřejmě naše šperky prát nemůžete. Ale lze je lehce omýt pod vodou. Samozřejmě opatrně a nesmíte je cuchat. Jen rovně po směru vláken. Předpokládá se, že když bavlnku použijete při vyšívání ubrusu, že ho budete chtít vyprat a potom i vyžehlit. Proto jsou bavlnky vyráběny tak, aby vydržel materiál i barva.

Příze jsou ekologicky a šetrně barvené. Mají certifikát zdravotní nezávadnosti pro děti do 3 let. To už svědčí o poctivé kvalitě. Pro výrobu se používá nejkvalitnější bavlněná příze na světě, a tou je egyptská dlouhovlákenná. Bavlnky tak snesou dlouhodobé namáhání v tahu, otěru a stejným probarvením a stálostí barev na světle a v praní. To ocení především ženy, které vyšívají ubrusy a ty které ty ubrusy používají. A tato bavlněná příze se pak zpracovává v české niťárně.

 

Vyšívací přízi NORMA vyrábí rovněž Niťárna Česká Třebová s.r.o. Jde o tenčí přízi, která se skládá ze 4 vláken, které také jdou od sebe oddělit. Návin je 15 metrů při celkové váze 1,5 g a síle 0,5mm. I tato bavlnka je vyrobena ze 100% bavlny. Také se vyrábí v mnoha barevných odstínech.

 

Pro náramky s malými střapci jsem využila právě přízi NORMA.

 

Střapcové náušnice jsou moje srdcovka. S těmi jsem od samého začátku. Pro ně od začátku používám přízi Mouline.

U těchto bavlnek se mi jednak líbí síla materiálu, díky složení z více vláken má sílu (tloušťku) 0,8 mm (při celkové váze 2 g), a jednak množství barevných odstínů, které jsou na trhu k dostání.

 

Zdroj: https://www.obchodiste.cz/velkoobchod/nitarna-ceska-trebova-s-r-o/

Zpět do obchodu