Symboly - Sémantika

Sémiotika = nauka o znakových systémech

Jedna z jejích částí – sémantika (také sémiologie) – se zabývá významem znaků

Vybrala jsem pro vás některé znaky, či symboly, které jistě najdete na mých špercích.

 

Lebka, HAMSA (Fatimina ruka), Lotos, Slon, Buddha, Nekonečno, Strom života, Květ života, Jin jang, Drak, Fénix.

 

Lebka. Připadá mi, že nejvíce ji mají oblíbenou teenageři a pak samozřejmě vyznavači rockové a jinak tvrdší muziky, či motorkáři. Jestlipak podvědomě vědí, že symbol lebky připomíná nicotnost a pomíjivost fyzického světa, vyjadřuje koloběh života a smrti ale i duchovního porozumění? Rovněž symbolizuje vitalitu a inteligenci.

Hamsa. Donedávna, já osobně, jsem se nesetkala s Rukou Fatimy. Jednoho dne mi zkřížila cestu a od té doby jí potkávám snad každý den na nejrůznějších místech. Slouží k ochraně a na podporu plodnosti.

Lotos představuje čistotu. Vyrůstá z bahna, ale sám je čistý a voní. Má samočistící schopnost, že kapky vody na něm neulpívají, ale stékají spolu s nečistotami z květu a ten zůstává stále čistý.

Slon. Od dětství je pro mě slon symbolem štěstí. Představuje moudrost, sílu, moc, štěstí i dlouhověkost.

Buddha v sedící pozici nemusí mít ruce vždy ve stejné pozici. Jeho gesta mají specifické významy. Ale jeho výraz představuje duchovní mír, blaženost, moudrost, vyrovnanost, pozitivní energii. Jednoho dne jsem si vyrobila Zenovou zahrádku, a od té doby jsem s Buddhou, abych byla vyrovnaná. Ale nakonec je „zahrádka“ v dětském pokoji J

Nekonečno nejlépe zobrazuje had, požírající si vlastní ocas. Znázorňuje tak cyklickou podstatu věcí, přirozený řád lidské existence a života jako takového.

Strom života. Pro někoho je symbolem života a nesmrtelnosti, pro jiného symbolem propojení všeho se vším.

Květ života. Je výbornou meditační pomůckou. Sama jsem si jeden vytvořila a pověsila na svoji nástěnku důležitosti. Představuje diagram stvoření. Je jedním z nejvýznamnějších symbolů posvátné geometrie.

Jin jang. Střet protikladů. Vyváženost protipólů vytváří harmonii. Každý Jang je doplněn kouskem Jinu a každý Jin kouskem Jangu. Odpovídá našemu přísloví Na všem zlém je něco dobré.

Symbol Draka má mnoho významů. Představuje sílu, houževnatosti a spravedlivou osobnost. Dokonalost, statečnost a odvahu, hrdinství, vytrvalost, ušlechtilost. Zobrazuje nesmrtelnost, schopnost odhánět zlé duchy.

Fénix. Symbol smrti, transformace a znovuzrození. Představuje sílu a obnovu.

 

Zdroj:

https://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=S%C3%A9miotika&oldid=20783714  

https://www.jogadnes.cz/joga/fenix-symbol-znovuzrozeni-4968/

https://www.oriental.cz/a/cinsky-drak-symbolicky-a-mytologicky-vyznam

Zpět do obchodu